Forsvinner alle fremtidige midler for vei- og kollektivinvesteringer til Vestkanten?

Går alt «rett vest»?

Vi hører nå at ny E-18 vestfra og inn til Oslo vil koste minst 40 milliarder kroner. Vi får samtidig høre at det jobbes for fullt med å skaffe finansiering til Fornebubanen. Betyr dette at alle pengene skal brukes vest for Oslo slik at det ikke blir penger igjen til for eksempel Ahusbanen og lokk over E-6 ved Furuset?

Pengene må fordeles balansert mellom tiltakene både øst og vest for Oslo. Vi må hindre at alle pengene går «rett vest». Dette er vesentlig for alle som bor i Groruddalen.

Oslo har lagt frem ny «Kommuneplan mot 2030» som gir føringer for hvordan Oslo skal utvikles mot 2030. Hovedstaden alene trenger 100 000 nye boliger frem mot 2030.  Oslo er den raskest voksende hovedstaden i Europa. Byrådet i Oslo ønsker at vi skal reise mer kollektivt, herunder mer bruk av T-bane. Ja, det er vel og bra, men da må det settes av penger også til byggingen av Ahusbanen som vi har ventet på i mer enn 40 år.

Oslo vil ifølge prognosene være en millionby innen 2030. Sterk befolkningsøkning vil også skje i Lørenskog og Nedre Romerike. Byrådet lover å satse på mer miljøvennlig transport for å møte veksten. Det er da nødvendig å bygge ut T-banen både østover mot Ahus og vestover til Fornebu. Begge disse viktige samferdselstiltakene må prioriteres.

Bussen er ikke konkurransedyktig sammenliknet med T-bane. Bussen fyller opp veiene sammen med annen biltrafikk. Bussen er ikke like klima- og miljøvennlig som T-bane og den er langt mindre komfortabel for de reisende.

Ahusbanen skiller seg fra Fornebubanen blant annet på den måten at Ahusbanen ikke bare gjelder arbeidsreiser for mange tusen mennesker hver dag, men også gjelder transport av syke og pårørende til og fra sykehuset i Lørenskog. Disse reisene vil bli foretatt både på dagtid og kveldstid.  Det er all mulig grunn til å prioritere Ahusbanen like høyt som Fornebubanen.

Bjørn Edvard Engstrøm, Ellingsrud Velforening

Bilde: Bilkø E6 ved Furuset, Oslo øst (Kilde: Dagbladet.no)

Bilde

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s