Nytt håp om Ahusbane

Leder i Romerikes Blad v/ Magne Storedal, 17.10.2014: Nytt håp om Ahusbane.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) hadde med seg et hyggelig svar om Ahusbanen i Stortingets spørretime onsdag. På spørsmål fra Oslos Jan Bøhler (Ap), svarte Frp-statsråden at staten vil garantere for halvparten av kostnadene ved å forlenge Oslos T-banenett fra Ellingstur til sykehuset i Lørenskog. Bakgrunnen for Bøhlers spørsmål var en bekymring over et brev fra en statssekretær i departementet som mer enn antydet at statlige midler til T-bane på Romerike skyves svært langt fram i tid. «Uheldig formulert», forklarte statsråden.

Spørsmålet er imidlertid fremdeles når spaden kan stikkes i jorda for det som vil være et stort kollektivløft for Nedre Romerike. I Oslopakke 3 er byggestart av Ahusbanen – eller Romeriksbanen – satt til perioden 2018 til 2023. Det blir neppe noen tidligstart all den tid Fornebubane til 10 milliarder kroner er satt så høyt på dagsordenen. Denne «vestkant-metroen» blir altså trolig fire ganger så dyr som Romeriksbanen, og satsingen skjer i et område av Akershus hvor det er en uttalt motvilje mot å ta sin del av hovedstadsveksten, fordi man vil beholde bygdepreget. Vest-prosjektene vil legge beslag på svært mange bompengemidler fra Oslopakke 3 og skyve T-bane i vårt område lenger bak. Vi trenger en motsatt prioritering: Banen må bygges der det bygges boliger. Det vil da bli enklere for lokalpolitikere på Romerike å bosette flere nær kollektivknutepunkter. En fremtidig bane med forlengelse på Nedre Romerike vil gi nye stoppesteder med muligheter for klimakameratslig boligbygging. Ahusbanen vil bidra til bærekraftig vekst i den regionen som har sagt seg villig til fortetting. Kommuner i hovedstadsområdet som melder seg ut, bør heller ikke prioriteres i kampen om samferdselskronene.

Vi hilser uttalelsene fra samferdselsministeren velkommen, men tør ikke juble. Ikke i det hele tatt. T-banedrømmen på Romerike har utviklet seg i seglefart. Det tok over 50 år fra ideen til Lørenskog Arbeiderparti om bane til det nye sentralsykehuset i Akershus (SiA) ble lansert, til traseen så vidt kom inn i finansieringsordningen Oslopakke 3. Vi tror det ikke før vi får se det: Fysiske spor av forlengelsen av Furusetbanen over kommunegrensa til Lørenskog.

Av: Magne Storedal, Ansvarlig redaktør i Romerikes Blad (Leder, trykket 17.10.2014)

RB_LEDER_17_10_2014

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s